MACOR al facebook

Les entitats del cor crearan una federació per defensar junts els interessos dels malalts

04/06/2014

Carles Puigdemont amb el president de Gicor, Tomàs Joan Fajardo.

Les quatre associacions gironines reclamaran al Departament de Salut que hi hagi a Girona un Servei de cirurgia cardíaca

Una única federació agruparà a partir d’ara les quatre entitats de suport als malalts del cor que hi ha a les comarques gironines. Gicor -Girona-, Macor -Maçanet de la Selva-, Corfi -Figueres i Alt Empordà- i El Ripollès.cor -Ripollès- constituiran aquesta nova associació el proper divendres 13 de juny en el marc d’una conferència de la Setmana del Cor que organitza Gicor a la ciutat de Girona.

Segons va explicar ahir el president de Gicor, Tomàs Joan Fajardo, l’objectiu de crear aquesta federació gironina de malalts de cor és “posar en comú les idees de les quatre entitats i tenir més força per reivindicar davant el Departament Salut plans estratègics”.

Concretament, Fajardo va fer referència a les operacions de cirurgia cardíaca que actualment es fan a l’hospital Trueta tot i que no amb la intensitat que voldrien les entitats de suport. “Malgrat que el 25% dels gironins es pot operar del cor a Girona, tres de cada quatre encara han d’anar a Barcelona”. Pel president de Gicor, una federació provincial amb una única veu podria fer més pressió a Salut per mantenir aquest servei i arribar a l’objectiu de fer que tots els pacients del cor es puguin operar a la província.

Espera de 3,5 mesos

Fajardo va explicar que amb la crisi han vist perillar en més d’una ocasió el funcionament de la cirurgia cardíaca a Girona. L’any 2011 els serveis territorials de Salut van avançar la possibilitat d’aturar el programa i reprendre’l amb unes condicions econòmiques favorables. Però això no es va acabar produïnt i actualment el programa de cirurgia fa un nombre d’operacions “similar al mínim perquè el servei sigui rentable”, segons va explicar Fajardo.

El president de Gicor també va destacar que a Girona el temps d’espera per operacions de cor no urgents ronda els 3,5 mesos i va reconèixer la feina que ha fet la conselleria a l’hora d’augmentar un 25% les operacions -passant de 80 a 100 en números absoluts-. “Veiem amb bons ulls l’esforç que ha fet el Departament de Salut, que ens ha comentat que preveuen arribar als tres mesos d’espera a finals d’any”, va comentar Fajardo, que va afegir que un dels objectius de la nova federació gironina és col·laborar per convertir Girona en un referent sanitari en atenció als malalts del cor.

El proper 10 de juny comença una nova edició de la Setmana del Cor. L’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va subratllar la importància de celebrar actes com aquests i va animar la ciutadania a participar-hi. El batlle també va destacar el compromís de l’Ajuntament per millorar la qualitat de ?l’aire de la ciutat amb nous autobusos híbrids que contribuiran a mantenir-lo més net de partícules nocives pel sistema cardiorespiratori.

 

http://www.diaridegirona.cat

f